Platen zagen

Aluminium platen op maat

 

Metaalketen Zuid focust zich vooral op het zagen van aluminium platen op maat, staven en schijven in diverse afmetingen. Tevens kunnen wij ook profielen voor u op maat zagen.

Of het nu gaat om enkele stuks of grote aantallen voor een project, we denken hierin graag mee. We hebben een ruim aantal legeringen en plaatdiktes op voorraad waardoor we flexibel zijn met zagen en leveren. U kunt bij ons ook terecht voor een spoedorder, voor zowel afhalen als leveren.

Ons machinepark bestaat uit 1 Jaespa schijvenzaag, 3 hoogwaardige Mayer zagen met moderne software en laser meetsystemen en begin 2023 hebben we een nieuwe Cosen stafzaag aangeschaft.

Deze zagen worden bestuurd door verschillende collega’s met jaren ervaring en kennis. Ze kijken naar de nauwkeurigheid van de afmetingen, zorgen dat het materiaal wordt ontbraamt en wordt voorzien van een degelijke verpakking zodat het niet beschadigd. Wij zagen met een tolerantie van -0/+5mm.

Bij een projecttekening of aanvraag wordt meestal gerekend met de ‘’schone maat’’ dit is de afmeting die het product heeft na het bewerken. Hier moet dus nog een aantal millimeter aan materiaal worden bijgerekend om het daadwerkelijk te kunnen bewerken. Dit noemen we de zaagmaat. Dit is de afmeting die wij invoeren in onze zaagmachines. De programma’s van onze zagen zijn zo ingericht dat ze zo economisch mogelijk zagen met zo min mogelijk restmateriaal door middel van een zaagplan. In dit zaagplan kan ook desgewenst rekening worden gehouden met de walstichting van de plaat. Op de oppervlakte van de gewalste aluminiumplaten zijn lijnen te zien, deze structuurlijnen zijn ontstaan door het walsen en lopen altijd over de lengte van de plaat en bepalen hiermee de walsrichting. In sommige gevallen kan het belangrijk zijn dan de walstichting over de lengte of juist over de breedte van het product loopt om scheuren van het aluminium te voorkomen.

Maatwerk altijd mogelijk

Binnen een project zijn er vaak veel verschillende onderdelen nodig. Elk onderdeel heeft een andere afmeting en specificaties waardoor er veel maatwerk nodig is.

We bieden een diep en breed assortiment aluminiumplaten in verschillende legering soorten. Door ons brede assortiment kunnen we vaak binnen enkele dagen de juiste afmeting en aantallen leveren.

Aluminium platen op maat

Aluminium platen op maat

Aluminium is er in veel verschillende soorten. Elke legering heeft andere eigenschappen en mechanische waarde waardoor het niet voor elke doeleinde geschikt is. Corrosiebestendigheid, anodiseerbaarheid, of lasbaarheid kunnen eisen zijn waar het materiaal aan moet voldoen. Afhankelijk van de eisen en het eindproduct wordt de meest geschikte legering meestal op een project tekening of de aanvraag vermeld.

De grootte standaard vlakke aluminiumplaat kan variëren van 2000x1000mm tot 3020x1520mm en plaatdiktes variëren van 0,1mm tot 200mm dikte. Overige afmetingen kunnen we leveren op aanvraag.
De meest voorkomende plaatlegeringen zijn
1050A gewalste plaat

5005A gewalste plaat
5083 gegoten plaat / ruw
5083 gegoten plaat / tweezijdig gefreesd met folie
5083 gewalste plaat
5754 gewalste plaat
6082 gewalste plaat
7075 gewalste plaat

Elk van deze legeringen heeft kenmerkende eigenschappen. Zo worden 1050A en
5754 vaak gebruikt om te vervormen of te zetten, en worden 5083 en 6082 veel gebruikt om te verspanen.

Snelle levering

Service en snel schakelen is wat ons uniek maakt. We hebben een relatief klein team dat graag meedenkt in oplossingen waardoor we vaak snel kunnen leveren en flexibel zijn met spoedorders. Dit doen we in de meeste gevallen met ons eigen transport. Het kan soms voorkomen dat we een klein pakket versturen met de pakketdienst, dit heeft u zodra het wordt verzonden binnen een dag in huis. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het materiaal af te halen, dit kan vaak binnen enkele dagen.