Maatwerk bij Metaalketen Zuid

Aluminium is van alle metalen die verkrijgbaar zijn het meest veelzijdig

 

Door de unieke combinatie van verschillende eigenschappen is aluminium een groot onderdeel van dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Van huishoudelijke apparatuur tot onderdelen voor de Aerospace  We leggen graag uit wat aluminium nou zo bijzonder maakt.

Ten eerste is het gewicht een belangrijk punt. Doordat aluminum ongeveer een derde van de dichtheid van staal heeft is het uitzonderlijk licht van gewicht. Dit maakt het geschikt voor onderdelen waar gewicht een belangrijke rol speels in het ontwerpt en productieproces. Automotive en aerospace zijn hier een goed voorbeeld van. Gewichtsbesparing leidt tot minder brandstofverbruik en dit leidt tot minder kosten.

Corrosiebestendigheid is ook een belangrijke eigenschap van aluminium. Het vormt namelijk een natuurlijke oxidelaag op het oppervlak waardoor het bestand is tegen corrosie. Dit maakt het goed geschikt voor constructie en gevelbouw maar ook in de scheepsbouw en offshore waar het bestand moet zijn tegen extreme invloeden van buitenaf.

Bewerkbaarheid, aluminium is relatief eenvoudig te bewerken. Het is vervormbaar en kan worden geëxtrudeerd of geperst in de meest uiteenlopende vormen. Dit kunnen profielen zijn die worden gebruikt voor standbouwers tot aan high-tech sportartikelen.

Daarnaast heeft aluminium ook uitstekende warmte en elektrische geleidende eigenschappen. Hierdoor wordt het veel toegepast als componenten voor airco’s en diverse onderdelen in elektronische apparatuur. Een relatief onbekende eigenschap is dat aluminium een hoog reflectievermogen heeft licht en warmte. Hierdoor wordt het gebruikt bij het produceren en monteren van zonnepanelen.

Ook in de medische sector wordt en veel gebruik gemaakt van aluminium. Zo zijn er medische apparaten die voor een groot gedeelte uit aluminium bestaan. Daarnaast is het ook zo dat aluminium biocompatibele is. Dit houd in dat het materiaal zonder schadelijke effecten kan bestaan naast levende cellen. Het wordt niet als lichaamsvreemd gezien en kan dus worden gebruikt op of in het menselijk lichaam.

Door de unieke eigenschappen waaronder lichtgewicht, bewerkbaarheid, corrosiebestendigheid en geleidbaarheid is aluminium niet meer weg te denken uit onze moderne productiewereld en kan worden toegepast in diverse sectoren en industrieën.

MEEDENKEN
en maatwerk voor