Aluminium anodiseren

Aluminium anodiseren bij Metaalketen Zuid

Een oxidelaag als extra bescherming.

Anodiseren is een elektrochemische oppervlaktebehandeling waardoor er een oxidelaag gevormd wordt. Tijdens het naturel anodiseren ontstaat er een mat zilver finish die kan voorkomen in verschillende diktes. In sommige gevallen kan er worden gekozen voor hard anodiseren. Deze laagdikte is dikker en donkerder dan een normale anodiseerlaag. Als het uiteindelijke product ter decoratie is, bestaat de mogelijkheid om in kleur te anodiseren. Anodiseren van aluminium wordt gedaan door middel van de volgende stappen:

  1. Voorbereiding: Het aluminiumoppervlak moet grondig worden gereinigd om eventuele verontreinigingen te verwijderen. Dit kan worden gedaan door middel van chemische reiniging of schuren en polijsten.
  2. Ontvetten: Het aluminium moet vervolgens worden ontvet om alle sporen van vet of olie te verwijderen. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan door onderdompeling in een alkalisch ontvettingsbad.
  3. Beitsen: Na het ontvetten wordt het aluminium ondergedompeld in een zuurbad om eventuele oxidehuiden en andere verontreinigingen te verwijderen. Hierdoor ontstaat een schoon oppervlak.
  4. Anodisatie: Het anodiseren vindt plaats in een elektrolytische bad waarin het aluminium wordt gebruikt als positieve elektrode. Het aluminium wordt ondergedompeld in een zuurbestendige elektrolytoplossing, meestal zwavelzuur of chromaatzuur. Wanneer een elektrische stroom door het bad wordt geleid, vindt er een oxidatiereactie plaats aan het oppervlak van het aluminium, dit is het moment waarop een dunne laag aluminiumoxide wordt gevormd. Eventueel kan er na het anodiseren kleur worden toegevoegd. Het materiaal wordt dan ondergedompeld in een kleurstofbad, de poreuze oxide-laag neemt de kleurstof op waardoor het een gekleurd oppervlakte krijgt.
  5. Afdichten: Na het kleuren wordt de geanodiseerde laag afgedicht om de oxide-laag te sluiten en de corrosiebestendigheid verder te verbeteren. Dit wordt gedaan door middel van chemische afdichtmiddelen, een warm waterbad of stoom.
  6. Afwerking: De volgende stap is het grondig spoelen van het aluminium zodat er geen chemische middelen achterblijven op het materiaal. Zodra het goed is gedroogd kan het worden verpakt en klaar worden gemaakt voor gebruik.

Om services als anodiseren aan te kunnen bieden werken we samen met verschillende bedrijven. Doordat we het transport zelf plannen zijn de productie en levertijden kort.

Elk profiel kan geanodiseerd worden. Benieuwd naar de kosten van een geanodiseerd profiel? Voeg het gewenste profiel toe aan uw offerte-winkelmand en vermeld bij de opmerkingen dat het om een geanodiseerd profiel gaat. We zullen zo snel mogelijk een passende offerte sturen voor het gewenste profiel. Staat de gewenste afmeting er niet tussen? Door kennis, ervaring en goed contact met onze leverancier kunnen we de meest uitzonderlijke profielen toch vaak aanbieden en leveren. Aanvragen kan door middel van het contactformulier op onze website, maar bellen of mailen kan uiteraard ook.