Aluminium voor de scheepsbouw

Welke legering wordt veel gebruikt in de scheepsbouw?

 

In de scheepsbouw wordt veel gebruik gemaakt van aluminiumlegering 5083.
Deze legering is een van de meest voorkomende en populaire keuzes voor de bouw van scheepsrompen, dekken en andere structurele onderdelen van zowel schepen, plezierboten, jachten, veerboten en andere vaartuigen.

Aluminiumlegering 5083 heeft een uitstekende combinatie van eigenschappen waardoor het zeer geschikt is voor scheepsbouw toepassingen. Met name zeewater corrosiebestendigheid is belangrijke reden waardoor er wordt gekozen voor dit type aluminium. Nog een belangrijke reden is het gewicht, aluminium is lichtgewicht wat bijdraagt en het reduceren van het totaalgewicht. Dit is goed voor het brandstofverbruik.

Aluminium 5083 is verkrijgbaar als gegoten materiaal of als gewalst materiaal. Het voordeel van een gegoten materiaal ten opzichte van gewalst materiaal is dat het geen spanning bevat. Het is vormvast, ook tijden het verspanen.

Het heeft een redelijk hoge treksterkte, wat belangrijk is voor schepen die worden belast met zware beladingen.

Een andere belangrijke eigenschap van legering 5083 is de lasbaarheid, wat van cruciaal belang is bij het ontwerpen en maken van hoogwaardige constructies.