Uitzonderlijke afmetingen

 

Van een van onze klanten kregen we onlangs een mooie opdracht met uitzonderlijke afmetingen. Aluminium gegoten plaat in legering EN AW-5083 gezaagd op afmeting 865x515x365mm met een gewicht van maar liefst 439 kilogram per gezaagde blok.

Het voordeel van deze gegoten plaatlegering is dat het spanningsarm is. Er komt tijdens het zagen of frezen geen spanning vrij waardoor het vormvast is. Deze plaat is ook verkrijgbaar als tweezijdig gefreesd met folie, de zogeheten Formadur plaat. Doordat deze plaat al op maat is gefreesd scheelt dit enorm veel tijd in het proces van onze klant. Kenmerkend voor deze legering is de corrosiebestendigheid ten opzichte van zeewater, door deze eigenschap wordt aluminiumlegering EN AW-5083 veel toegepast in de jachtbouw en scheepsbouw.

 

Aluminiumlegering EN AW-5083: Voordelen en Gebruik

Aluminiumlegering EN AW-5083 is een hoogwaardige legering die bekend staat om zijn uitstekende mechanische eigenschappen en corrosiebestendigheid. Deze legering wordt veel toegepast in diverse industrieën vanwege de unieke combinatie van sterkte, lichtheid en duurzaamheid.

Voordelen van Aluminiumlegering EN AW-5083

 1. Uitstekende Corrosiebestendigheid:
  • Zoutwaterbestendigheid: EN AW-5083 biedt uitzonderlijke weerstand tegen corrosie in maritieme omgevingen, waardoor het ideaal is voor gebruik in scheepsbouw en offshore constructies.
  • Algemene Corrosiebestendigheid: Het materiaal is bestand tegen vele vormen van corrosie, inclusief atmosferische en chemische corrosie, wat bijdraagt aan een langere levensduur van de producten die ervan gemaakt zijn.
 2. Hoge Sterkte-gewichtsverhouding:
  • Lichtgewicht: Aluminium is veel lichter dan staal, wat resulteert in gewichtsbesparingen zonder concessies te doen aan de sterkte. Dit maakt het een favoriet in de lucht- en ruimtevaart, transport en andere industrieën waar gewichtsbesparing cruciaal is.
  • Hoge Sterkte: Ondanks het lichte gewicht biedt EN AW-5083 hoge sterkte-eigenschappen, wat bijdraagt aan de structurele integriteit van eindproducten.
 3. Goede Lasbaarheid:
  • Lasbaarheid: EN AW-5083 is uitstekend te lassen met verschillende lasprocessen, zoals TIG en MIG lassen. Dit maakt het geschikt voor fabricage en reparatie van gelaste constructies.
 4. Bewerkbaarheid:
  • Frezen: Deze legering kan gemakkelijk worden bewerkt door middel van frezen of draaien zonder dat mechanische eigenschappen significant verminderen. Dit maakt het geschikt voor complexe vormen en componenten.

Gebruik van Aluminiumlegering EN AW-5083

Dankzij de bovenstaande voordelen wordt aluminiumlegering EN AW-5083 toegepast in diverse industrieën.

 1. Maritieme Industrie:
  • Scheepsbouw: Vanwege de uitstekende corrosiebestendigheid en hoge sterkte wordt EN AW-5083 veel gebruikt in de scheepsbouw voor de fabricage van rompplaten, scheepsdekken en andere structurele componenten.
  • Offshore Constructies: Platforms, boorinstallaties en andere offshore constructies maken gebruik van deze legering vanwege de duurzaamheid en weerstand tegen zoutwatercorrosie.
 2. Transportsector:
  • Spoorwegen: Gebruikt voor de productie van treinwagons en andere spoorwegcomponenten waar een hoge sterkte-gewichtsverhouding belangrijk is.
  • Vrachtwagens en Aanhangwagens: Aluminiumlegering EN AW-5083 helpt bij het verminderen van het totale gewicht van voertuigen, wat leidt tot een hogere brandstofefficiëntie en lagere operationele kosten.
 3. Lucht- en Ruimtevaart:
  • Vliegtuigconstructie: Deze legering wordt toegepast in vliegtuigrompen, vleugels en andere kritische componenten waar sterkte, lichtgewicht en corrosiebestendigheid essentieel zijn.
  • Ruimtevaart: EN AW-5083 is ook geschikt voor verschillende toepassingen in de ruimtevaartindustrie vanwege zijn prestatiekenmerken in extreme omstandigheden.
 4. Industriële Toepassingen:
  • Chemische Apparatuur: Gebruikt in apparatuur en tanks voor chemische verwerking, waar corrosiebestendigheid tegen agressieve chemicaliën cruciaal is.
  • Cryogene Toepassingen: Geschikt voor gebruik in cryogene tanks en leidingen vanwege zijn prestaties bij lage temperaturen.
 5. Bouw en Architectuur:
  • Gevels en Daken: Door zijn esthetische uitstraling, duurzaamheid en corrosiebestendigheid wordt EN AW-5083 toegepast in bouwconstructies zoals gevels, daken en andere structurele elementen.
  • Bruggen en Viaducten: De hoge sterkte-gewichtsverhouding maakt deze legering ideaal voor brugconstructies en andere zware belastingen in de infrastructuur.

Kort samengevat

Aluminiumlegering EN AW-5083 biedt een uitstekende combinatie van sterkte, lichtgewicht, corrosiebestendigheid en lasbaarheid, wat het een veelzijdig en kosteneffectief materiaal maakt voor diverse industriële toepassingen. Van de maritieme en lucht- en ruimtevaartindustrie tot transport en bouw, deze legering voldoet aan de eisen van veeleisende omgevingen en toepassingen, waardoor het een waardevolle keuze is voor ingenieurs en fabrikanten wereldwijd.