Hoe wordt aluminium gemaakt?

Hoe wordt aluminium gemaakt?

 

De grondstof voor aluminium heet bauxiet en lijkt veel op klei. Deze grondstof wordt met name gewonnen in subtropische gebieden en is enkele meters onder de grond te vinden. Bauxiet bestaat voornamelijk uit aluminiumhydroxide. Afhankelijk van de herkomst kan er ook titanium, ijzer of silicium in voorkomen. Deze bauxiet gaat vervolgens naar een fabriek waar het wordt gewassen en wordt vermalen.

De bauxiet wordt eerst gezuiverd tot er puur aluminium hydroxide overblijft. Deze aluminium hydroxide wordt vervolgens verwarmd en gefilterd tot er aluminiumoxide en water overblijft. De aluminiumoxide wordt gedroogd tot een wit poeder.

Dit witte poeder gaat vervolgens naar de metaalfabriek waar het wordt gevormd tot aluminium. Dit gebeurd door middel van elektrolyse. Het vloeibare aluminium wordt vervolgens gevormd tot plaatstaven of extrusie billets.

Aluminiumbedrijven zijn te verdelen in verschillende categorieën. Namelijk de producenten van primair aluminium, de walserijen, extrusiebedrijven en de bedrijven die zich specialiseren in uitzonderlijke aluminiumlegeringen.

Producenten van het primair aluminium zijn de toeleveranciers voor de walserijen, extrusiebedrijven en de bedrijven die speciale legering soorten produceren.

Walserijen produceren walsplaten in verschillende soorten aluminium. Deze platen gaan vervolgens naar zaagbedrijven zoals Metaalketen Zuid. De extrusiebedrijven produceren extrusieprofielen. Vaak zijn dit standaard profielen zoals een hoekprofiel, of een ronde buis. Maar het is ook mogelijk om hier een tekeningprofiel te laten produceren.

Een groener metaal dan aluminium bestaat niet!

Duurzaamheid speelt een grote rol in de hedendaagse productiewereld. Aluminium is 100% recyclebaar en behoud alle kwaliteiten en eigenschappen tijdens het recyclen. Hierdoor is aluminium is een van de meest duurzame materialen waarmee wordt gewerkt in de bouwsector.

De levensduur van een aluminium product is gemiddeld 15 tot 20 jaar. Hiernaar wordt het gerecycled en krijgt het een tweede leven. Het omsmelten van aluminium vraagt slechts 5% van de hoeveelheid energie die in eerste instantie werd gebruikt om het te produceren.

Zeker 75% van het aluminium dat in de loop der tijd is geproduceerd is tot op vandaag nog steeds in gebruikt.