RVS platen staven buizen en profielen

Roestvast staal, vaak aangeduid als RVS of inox, is een veelzijdige en veelgebruikt materiaal dat bekend staat om zijn uitstekende corrosiebestendigheid, sterkte en esthetische aantrekkingskracht. Dit materiaal wordt toegepast in uiteenlopende sectoren, van de bouw en de automobielindustrie tot medische apparatuur en keukenapparatuur.

Eigenschappen van RVS

RVS onderscheidt zich door een aantal unieke eigenschappen:

  • Corrosiebestendigheid: Het belangrijkste kenmerk van RVS is zijn weerstand tegen corrosie. Dit komt door de toevoeging van chroom, dat een dunne, onzichtbare laag chroomoxide op het oppervlak vormt die het staal beschermt tegen verdere corrosie.
  • Sterkte en Duurzaamheid: RVS is een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen mechanische belasting, slijtage en impact.
  • Hygiënisch en Gemakkelijk te Reinigen: Dankzij het gladde oppervlak is RVS eenvoudig schoon te maken, waardoor het ideaal is voor toepassingen in de voedingsmiddelen- en medische industrie.
  • Esthetiek: Het glanzende, moderne uiterlijk van RVS maakt het een populaire keuze voor zowel functionele als decoratieve toepassingen.
  • Temperatuurbestendigheid: RVS behoudt zijn eigenschappen bij zowel hoge als lage temperaturen, wat het geschikt maakt voor gebruik in extreme omgevingen.

Samenstelling van RVS

De basis van RVS is ijzer, aangevuld met verschillende legeringselementen. De belangrijkste componenten zijn:

  • Chroom (Cr): Minimaal 10,5% chroom is noodzakelijk om staal als roestvast te classificeren. Chroom verbetert de corrosiebestendigheid door de vorming van een beschermende chroomoxidelag.
  • Nikkel (Ni): Nikkel verhoogt de corrosiebestendigheid en verbetert de vervormbaarheid en taaiheid van het staal.
  • Molybdeen (Mo): Verhoogt de weerstand tegen putcorrosie en spleetcorrosie, vooral in chloride-rijke omgevingen.
  • Koolstof (C): Aanwezig in kleine hoeveelheden, koolstof verhoogt de hardheid en sterkte van het staal.

Soorten RVS

Er zijn verschillende soorten RVS, elk met specifieke eigenschappen die ze geschikt maken voor bepaalde toepassingen:

  • Austenitisch RVS: Bevatten hoge niveaus van chroom en nikkel. Voorbeelden zijn 304 en 316, bekend om hun uitstekende corrosiebestendigheid en lasbaarheid. Austenitisch RVS is niet-magnetisch.
  • Ferritisch RVS: Bevat minder nikkel en meer chroom dan austenitisch RVS. Voorbeelden zijn 430 en 446. Dit type is magnetisch en biedt goede weerstand tegen corrosie.
  • Martensitisch RVS: Bevat hogere hoeveelheden koolstof en is daardoor harder en sterker, maar minder corrosiebestendig. Voorbeelden zijn 410 en 420. Martensitisch RVS is magnetisch.
  • Duplex RVS: Een combinatie van austenitische en ferritische structuren, biedt een hogere sterkte en verbeterde weerstand tegen corrosie. Voorbeelden zijn 2205 en 2507.
  • Precipitation Hardening (PH) RVS: Bevat toevoegingen zoals koper en aluminium, wat leidt tot zeer hoge sterkte na een verouderingsproces. Een voorbeeld is 17-4 PH.

De meest voorkomende soorten RVS zijn 303 (1.4305), 304 (1.4301) en 316L (1.4404). Elk soort heeft specifieke eigenschappen waardoor het vaak beter geschikt is voor een bepaald type project of onderdeel.

Toepassingen van RVS

De veelzijdigheid van RVS maakt het geschikt voor een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën:

  • Bouw en Architectuur: Gebruikt voor gevelbekleding, dakbedekking, balustrades, en interieurontwerpen vanwege de duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht.
  • Voedingsmiddelenindustrie: Keukenapparatuur, werkbladen, opslagtanks, en transportleidingen profiteren van de hygiënische eigenschappen en gemakkelijke reiniging.
  • Medische Apparatuur: Chirurgische instrumenten, implantaten en ziekenhuisuitrusting worden vaak gemaakt van RVS vanwege de biocompatibiliteit en corrosiebestendigheid.
  • Automobiel- en Transportindustrie: Uitlaatcomponenten, carrosserieonderdelen en treinstellen profiteren van de sterkte en duurzaamheid van RVS.
  • Chemische en Petrochemische Industrie: Pijpleidingen, kleppen, en tanks die corrosieve chemicaliën bevatten, worden vaak vervaardigd van RVS.

Kort samengevat

RVS platen staven buizen en profielen zijn cruciaal in vele industrieën dankzij de uitstekende eigenschappen zoals corrosiebestendigheid, sterkte, en esthetische aantrekkingskracht. Met verschillende soorten en samenstellingen kan RVS worden aangepast aan specifieke toepassingen en omgevingen, waardoor het een onmisbare keuze is voor tal van technische en commerciële projecten.

Metaalketen Zuid bied een ruim assortiment RVS platen staven buizen en profielen. Geleverd in de gewenste kwaliteit met de nodige bewerking in de juiste verpakking door heel Nederland.

Is RVS recyclebaar?

Roestvast staal is volledig recyclebaar en biedt tal van milieu-, economische en energiebesparende voordelen. Het recyclingproces van RVS is efficiënt en behoudt de hoogwaardige eigenschappen van het materiaal, waardoor het geschikt blijft voor dezelfde toepassingen als nieuw RVS. Het recyclen van RVS verbruikt aanzienlijk minder energie dan het produceren van nieuw RVS uit ruwe grondstoffen. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot en draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

Op zoek naar een passende offerte voor uw RVS project? We denken graag met u mee!

RVS is voor ons een serviceproduct. We hebben hiervan een klein assortiment dat we uit voorraad kunnen leveren maar door snel schakelen en goed contact met onze RVS leveranciers kunnen we ook producten die we niet op voorraad hebben toch snel aanbieden en leveren.

 

Vraag hier uw offerte aan

Offerte aanvragen